Knoll B.V.

Hoe op een juiste manier omgaan met de nieuwe E10 brandstof voor uw tuinmachines?


Categorie:  Tuin & Park
woensdag 15 januari 2020 om 14:11

Weet u het?

Vanaf 1 oktober 2019 kunt u als gebruiker geen Euro 95 meer tanken. Deze benzine is  vervangen door E10, een milieuvriendelijkere brandstof.

Waarom verdwijnt Euro 95?

Europa verplicht Nederland om over te schakelen van super 95 naar de milieuvriendelijkere versie 95-E10.  Aan die versie wordt 10 procent ethanol toegevoegd, een biobrandstof die gewonnen wordt uit suikerbieten, tarwe of maïs en dus hernieuwbaar is.

Bedoeling van de verdubbeling van het bio-ethanolgehalte is de CO2-uitstoot en die van andere broeikasgassen van benzinevoertuigen globaal terug te dringen zodat Nederland zijn 10%-doelstelling voor hernieuwbare energie in de vervoerssector tegen 2020 kan halen.

Wat verandert er aan de pomp ?

Op de pompen waar je E10 kan tanken, zal een groene sticker hangen met daarop
‘Benzine 95 E10’. Verder zal de consument aan de pomp een iets hogere prijs moeten betalen. De meeste auto’s vanaf bouwjaar 2000 kunnen deze nieuwe brandstof aan. Voor sommige ‘super’ sportwagens en zeer oude auto’s blijft voorlopig Super 98.

Hoe zit het met mijn tuinmachines?

Wij raden u met nadruk aan om GEEN E10 te gebruiken in uw tuinmachines!

De motor van een tuinmachine is eenvoudiger en goedkoper geconstrueerd dan de motor van een auto. Hierdoor hebben kleinere verbrandingsmotoren beduidend meer problemen met E10 brandstof.

 • Benzine oxideert/verzuurt door de inwerking van licht, zuurstof en temperatuur
 • De ethanol in benzine bindt vocht en hierdoor wordt het oxidatieproces nog versneld
 • Het gevolg van oxidatie is dat benzine ‘vergomd’ (wordt stroperig) en hierdoor zet zich een aanslag in het brandstofsysteem af waardoor de motor onregelmatig of helemaal niet meer start. Ook kleppen, zuigers, aluminium-, rubberen of kunststofleidingen worden gemakkelijk aangetast. Dit proces van oxidatie kan snel gaan. Binnen 14 dagen kan benzine al tekenen van veroudering vertonen.

Welke brandstof dan gebruiken voor tuinmachines?

Voor grasmaaiers en andere machines op 4-takt: Gebruik zeker geen E10 benzine. Ook nooit benzine van vorig jaar of benzine ouder dan 2 maanden gebruiken. Wel kan u onderstaande brandstoffen gebruiken:

 • Euro 98
 • Euro 98 waaraan u een benzineverbeteraar toevoegt (benzine blijft 1 jaar goed in een goed afgesloten jerrycan)
 • Synthetische benzine of alkylaatbenzine voor 2-takt zoals Motoplus of Aspen
 • Synthetische benzine of alkylaatbenzine voor 4-takt zoals Motomix of Aspen. Deze brandstof is milieuvriendelijk, heeft een aangenamere geur, tast geen rubbers of dichtingen aan en is 2 jaar houdbaar.

Voordelen van alkylaatbenzine brandstoffen:

 • Uw gezondheid; In tegenstelling tot klassieke brandstoffen bevat het product geen bestanddelen zoals benzeen, tolueen, zwavel en andere aromatische koolwaterstoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu. Omdat de uitlaatgassen (in vergelijking met die van een brandstof van het type SP 95) 70% minder vervuilende stoffen bevatten, zijn ze minder schadelijk voor de mens.
 • Vrijwel reukloos De dampen van deze brandstof ruiken bijna niet. Dampen van gewone benzine kunnen op korte termijn klachten veroorzaken zoals irritaties van neus, ogen, longen, hoofdpijn en duizeligheid. Op lange termijn wordt de benzeen in benzine zelfs in verband gebracht met kanker.
 • Kant- en- klaar in 5 liter jerrycan
 • Milieu Vermindert met 70% de vorming van broeikasgassen, omdat het geen alkenen en koolwaterstoffen bevat. Deze brandstoffen zijn bijzonder goed geschikt voor toepassingen in gevoelige zones (waterwinningsgebieden, natuurreservaten, watergebieden, natuurparken, …).
 • De motor start altijd. Tijdens de verbranding van deze brandstoffen blijft de motor zuiver. In tegenstelling tot gewone benzine blijft er nagenoeg geen roet achter. Dit heeft als gevolg dat de verbrandingskamer, zuigers, kleppen en de carburator proper blijven en uw motor probleemloos start.
 • Maximale motorvermogen. Benzine bestaat uit een 100 tal componenten en daardoor verbrandt deze niet volledig. Hierdoor wordt het volle vermogen van de motor niet benut. Alkylaatbrandstof verbrandt bijna volledig waardoor het maximale vermogen van uw motor aangesproken wordt.
 • Storingsvrij draaien. De betere verbranding zal er ook voor zorgen dat uw motor constant en zonder problemen werkt.
 • Minder onderhoud en een langere levensduur. Doordat uw motor en andere onderdelen schoner blijven, zal uw machine minder onderhoud nodig hebben en langer kunnen meegaan.

Foto's